Je hebt je fotoshoot bij me geboekt. We hebben de datum en locatie afgestemd. Het volgende dat je gaat doen, is een Pinterest-moodboard maken.

Om een goed beeld te krijgen van het soort foto’s die je graag wilt hebben tijdens de geplande fotoshoot vraag ik je om vooraf een moodboard te maken.

Dit klinkt misschien als overweldigend als je nog nooit eerder Pinterest hebt gebruikt. Het is compleet normaal dat je het gevoel hebt dat je niet eens weet waar je moet beginnen.

Geen zorgen! Ik ben er om je er doorheen te leiden en je te laten zien wat de voordelen zijn om het meeste uit deze eenvoudige, maar effectieve tool te halen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, wordt het plannen van je fotoshootsessie zoveel gemakkelijker!

Je account instellen en board aanmaken

  • je ontvangt je uitnodigingslink via de mail van me
  • maak je account aan als je er nog geen hebt en volg de stappen zoals gevraagd door Pinterest
  • word lid van het samenwerkingsbord (jouw naam en maand + jaar van de shoot)
  • dat is het! It’s that simple! Dan kun je beginnen met het toevoegen van afbeeldingen.

Wat wil je uitstralen?

Bedenk goed wat je wilt uitstralen: formeel/informeel, kleurrijk/ingetogen, etc. Het is belangrijk dat je hierover nadenkt en door dit visueel te maken krijg je er een gevoel bij.

Het Pinterest-moodboard geeft je overzicht, de mogelijkheid om bij te schaven/andere keuzes te maken dan je op voorhand dacht. Het geeft richting aan je fotoshoot, en dat is dan weer belangrijk voor de communicatie tussen jou en mij als fotograaf.

Start met pinnen!

Begin met het toevoegen van ‘pins’ aan ons samenwerkingsbord.

Handige zoektermen zijn afhankelijk van het type fotoshoot dat je hebt gekozen. Probeer te beginnen met bredere termen (bijv. brandingfotografie, familieshoot, portretfoto, fotoshoot natuur etc.) en voeg vervolgens trefwoorden toe voor meer specifieke resultaten (bijv. familiefotoshoot in het bos, duoportret, portretfoto van een vrouwelijke ondernemer, boudoir fotografie, enz.). Kijk ook goed naar de sfeer die de foto’s uitstalen; is het heel ongedwongen of zijn het meer statische portretten? Zijn het warme foto’s of wat koeler en contrastrijker? Welke elementen spreken je aan?

Probeer op Google Afbeeldingen, instagram of op internet naar dezelfde soort termen te zoeken. Je weet nooit waar je de perfecte inspiratie voor fotoshoots kunt vinden!